kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

pikle wielowarzywne

Składniki

warzywa: ogórki (małe), fasolka szparagowa, cukinia, papryka kolorowa np. żółta i czerwona, mogą być jeszcze inne np. małe cebulki, marchewka, różyczki kalafioraprzyprawy na każdy słoik: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 2-3 listki laurowe, 4 goździki, kilkanaście ziaren gorczycy, 1 ząbek czosnku, 1-2 liście dębu – o ile wcześniej możemy odbyć spacer do lasuzalewa w następujących proporcjach: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, łyżka soli, szklanka cukru (lub jej wielokrotność)

Przygotowanie

Ogórki umyć, fasolkę zblanszować (tj. sparzyć chwilkę we wrzątku doprawionym solą) i pokroić w mniejsze kawałki, cukinię obrać i usunąć ziarna z środka oraz pokroić paski, paprykę oczyścić i pokroić w paski, podobnie postąpić z innymi ewentualnymi składnikami.
Warzywa układać warstwami (tak aby kolory kontrastowały ze sobą)
w słoikach, nastepnie dodać przyprawy i zalać zimną zalewą. Słoiki pasteryzować kilkanaście minut, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Smacznego. Jeden warto spróbować przed zimą

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: