kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zapiekanka mięsna z pomidorami

Składniki

1 kg mieszanego mielonego mięsa
3 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 jajka 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
15 dkg tartego ostrego żółtego sera
1 łyżeczka suszonych ziół prowensalskich
2 bułki kajzerki
100 ml mleka
2 łyżki tłuszczu do wysmarowania naczynia
3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Dodać do mięsa wraz ze śmietaną, roztrzepanym jajkiem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masą mięsną. Obłożyć pomidorami. Posypać startym żółtym serem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 40 min. Podawać z ziemniakami i sezonową sałatką

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: