kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

ciasto czekoladowo-bananowe runaway

Składniki

700g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżki kakao

500g cukru pudru + odrobina do posypania ciasta

500g margaryny

8 rozkłóconych jajkek

8 łyżek mleka

1-2 tabliczki czekolady pokruszonej na kawałki

2-3 banany (najlepiej mocno dojrzałe)

Ilość składników jest podana na najwększą blachę, albo na dwie małe.

Przygotowanie

Margarynę utrzeć mikserem na gładką, lekko puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao. Dodać do margaryny, wlać rozbełtane jajka i mleko, całość ubić mikserem na gładką masę (powinna mieć gęstą konsystencję, nie lejącą). Banany rozgnieść za pomocą widelca na ciapę, wmiksować do masy. Dodać kawałki czekolady, wymieszać. Przełożyć do blachy, piec w temp. 180 st. przez ok. 50-60 minut (dane dla termoobiegu), przy czym po upływie ok. 40 minut należy co jakiś czas sprawdzać patyczkiem czy ciasto się już upiekło, ponieważ dokładny czas pieczenia zależy m.in. od ilości dodanych bananów. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: