kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Surówka z czerwonej kapusty wg Różyczki

Składniki

♦ 1/2 małej główki czerwonej kapusty
♦ 1 cebulka ze szczypiorkiem
♦ 2 jabłka słodko -kwaśne
♦ pieprz
♦ sól
♦ 1 łyżka oliwy z oliwek
♦ sok z cytryny

Przygotowanie

Kapustę cienko pokroić,posolić i dobrze ugnieśc rękoma.Odstawić na 10 min żeby zmiękkła,dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach.Następnie dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i szczypiorek,popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać.
Na końcu polewamy oliwą z oliwek, mieszamy.
Jabłka dają słodycz i kwaskowość,więc już nie musimy słodzić! (można dać łyżeczkę soku z cytryny,ale ja nie dałam)
Tak przygotowana surówka,jest bardzo dobra i chrupiąca. Polecam i Smacznego.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: