kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Szarlotka królewska :)

Składniki

CIASTO:
5 jajek
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opak. cukru waniliowego
0,5 szkl. cukru kryształu
3 czubate łyżki cukru kryształu do piany
1 łyżka ciemnego kakao
1 kostka margaryny (250 gram)
szczypta soli
MASA:
6 jabłek
0,5 l. mleka
3 opak. budyniu śmietankowego z cukrem
1 kisiel “Słodka Chwila” (malinowy)

Przygotowanie

Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, do 1 połówki dodajemy kakao, jeszcze raz zagniatamy. Białe ciasto podmrażamy, ciemne ciasto wykładamy na blachę. Jabłka pokrojone w małą kostką wykładamy na ciemne ciasto. Ugotowany budyń, wylewamy na jabłka (jak wystygnie). Ubijamy pianę z zimnych białek i odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru i kisiel. Wyłożyć na budyń i na to zetrzeć na tarce białe ciasto. Piec około 50/60 minut w temp. 180 stopni.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: