kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Markowiak Agulka

Składniki

Ciasto:
4 żółtka
40 dkg mąki
25 dkg margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
powidło śliwkowe
wiśnie drylowane lub smażone
krojone orzechy
rodzynki
3 duże jabłka
cynamon jak ktoś lubi
1/2 szklanki cukru
kisiel cytrynowy
10 dkg wiórek kokosowych

Przygotowanie

Z podanych składników zarobić ciasto nożem i podzielić na 3 części

I część -rozwałkować i wyłożyć na formą i posmarować powidłem,na to rozsypać wiśnie, orzechy, rodzynki ,mogą być jeszcze inne bakalie.
Na to dajemy rozwałkowaną II część ciasta.
Na II część ciasta kładziemy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem.
Teraz idzie Piana:
Ubić 4 białka i utrwalić 1/2 szklanką cukru ,dodać cukier waniliowy,kisiel cytrynowy i wiórki kokosowe.tak przygotowaną pianę wylewamy na jabłka.Wałkujemy III część ciasta i kładziemy delikatnie na piane.
Pieczemy w temp 170-180 stopni ok 50 minut .
Wymiary foremki 33x22cm.

Po upieczeniu i ostygnięciu placek polać polewą .

Smacznego

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: