kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Aromatyczny keczup

Składniki

2 kg pomidorów,
2 cebule,
½ szklanki czerwonego octu winnego,
strąk czerwonej papryki,
15 dag brązowego cukru,
kawałek cynamonu,
5 goździków,
2 listki laurowe,
łyżeczka imbiru,
5 ziaren czarnego pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego,
gałązka rozmarynu,
2 łyżeczki soli,
½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie

Pomidory umyć, cebule obrać, pokroić na małe kawałki. Warzywa włożyć do rondla, dodać listki laurowe, rozmaryn i sól, dusić na małym ogniu 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Listki i rozmaryn wyjąć, pomidory z cebulą przetrzeć przez gęste sito. Goździki, pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Mieszankę dodać do przecieru razem z cukrem i resztą przypraw, wymieszać, dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki i włókna, miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pokrojoną paprykę dodać do przecieru wraz z octem winnym, dusić 20 minut na małym ogniu. Nie przykrywać rondla, aby mieszanka warzyw mogła odparować i zgęstnieć. Po tym czasie z rondla usunąć cynamon. Gorący keczup przelać do słoików, szczelnie zamknąć.

Jeśli wolimy bardziej pikantny keczup, dodajmy do niego 1-2 posiekane papryczki chili. Najpierw trzeba usunąć z nich pestki. Najlepiej zrobić to w rękawiczkach, bo inaczej będą piekły nas dłonie.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: