kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kluski z makiem na wigilię

Składniki

1 szklanka maku
3 łyżki miodu
1 łyżka drobno posiekanej skorki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
ok 250g makaronu rosłowego
koniak ok.50g

Przygotowanie

Dzień wcześniej rodzynki przebrać , włożyć do małego sloiczka, zalać koniakiem i zakręcć słoiczek.
Mak sparzyć, odsączyć z wody, przekręcić przez maszynkę 3 razy, dodać miód, posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy laskowe i wcześniej namoczone w koniaku rodzynki, wymieszać.
Makaron ugotować, połączyć z masą makową, dokładnie wymieszać.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: