kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ślimaczkowe” szaszłyki ze schabu i boczku z śliwką kasiuli

Składniki

Przepis na 4 szaszłyki z 3 ślimaczkow:

Schab:
4 większe platy schabu
vegeta
świeżo mielony pieprz
4 ząbki czosnku

Boczek:
4 długie plastry wędzonego boczku
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej

Nadzienie:
2 średnie cebule
12 szt śliwek suszonych

Przygotowanie

Schab:
Mięso nacieramy vegetą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem, odstawiamy na minimum 30 min w chłodne miejsce. Następnie, każdy płat kroimy na 3 długie paski, w ten sposob powstanie nam 12 pasków.

Boczek:
Każy plasterek boczku kroimy tak jak schabowe (tak by powstało 12 długich pasków boczku). W miseczce mieszamy majonez z musztardą, wkładamy do marynaty plastry boczku, odstawiamy w chłodne miejsce na min 30 min.

Na pasek schabu kładziemy pasek boczku, na krawędzi śliwkę i kawałek cebuli, całość zwijamy, powstanie nam 12 ślimaczków.
Na każdy patyk do szaszłyków nadziewamy po 3 ślimaczki, ktore pieczemy ok 20 min pod przykryciem, i kolejne 5 – 10 bez przykrycia (180 stopni). Takie szaszłyczki można również z powodzeniem w okresie letnim przyrządzić na grillu.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: