kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sałatka z czerwonej kapusty – NA ZIMĘ

Składniki

3kg czerwonej kapusty,

1kg jablek,

1kg pomidorów,

50dag cebuli,

ZALEWA:

1szkl. octu 10%,

9szkl.
wody,

kilka goździków,

4 liście laurowe,

6 ziaren ziela angielskiego,

6 łyżek cukru,

3- 4 łyżeczki soli

Przygotowanie

Kapustę poszatkować i posypać plaską łyżką soli,
cebulę pokroić w plasterki,posypać łyżeczką soli,odstawić na 24 godziny.
Następnie warzywa odcisnąć,zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut.
Pomidory włożyć na 5 min.do gorącej wody,po czym wyjąć,ostudzić,obrać ze skórki.
Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone na cząstki pomidory i obrane starte jabłka,chwilę razem gotować.Nałożyć gorącą sałatkę do słoików.Do każdego wlać łyżkę oleju,zamknąć.
Pasteryzować 15-20 minut.

Sałatka pyszna! Robię ją już od kilku lat.Smakuje jak "Nadwiślańska"

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: