kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Tradycyjny placek ze śliwkami

Składniki

* 3 jajka

* 3/4 szklanki cukru

* 1 duży cukier waniliowy lub 2 mniejsze

* 100g miękkiego masła

* 25g miękkiej margaryny

* szklanka mąki

* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

* łyżeczka proszku do pieczenia

* śliwki

Przygotowanie

1. Jajka ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy miękkie masło i margarynę. Ubijamy.
2. W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek przez sitko. Wszystko dokładnie miksujemy.
3, Umyte i przekrojone na pół śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę.
Mmm… Wspaniałe ciasto na letni i jesienny podwieczorek. Kiedy jest jeszcze ciepłe w moim domu znika juz pół blaszki😉. Słodkie ciasto, które idealnie komponuje się z kwaśnym smaczkiem śliwek. Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: