kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Piernikowe śledzie

Składniki

1 kg śledzi

przyprawy:
cynamon
kolendra
anyżek
gorczyca
goździki

szklanka oliwy
cebulka szalotka

Przygotowanie

Śledzie namoczyć przez dobę w zimnej wodzie.

Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i rozdrbnić, nie muszą być starte na pył🙂, mogą pozostać większe kawałeczki. Dodać oliwę, tak żeby powstała zalewa.
Na 1 kg ryby powinna być conamniej szklanka przypraw.

Śledzie pokroić na średniej wielkości dzwonki, zalać zalewą, zostawić na 4 doby.

Przed podaniem wyłożyć śledzie na półmisek, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, zalać zalewą z oliwy i przpraw, tylko najlepiej najpierw ja odcedzić i wykorzystać sam sos.

Polecam, bo są naprawdę pyszne i w ogóle nie są słodkie, choć smakują jak…. pierniczki🙂

SMACZNEGO !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: