kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Twój pierwszy murzynek

Składniki

2 szkl. mąki4 jajka25 dag masła lub margaryny1 i 1/3 szkl. cukru3 łyżki kakaopół szkl. wodyaromat waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimasło do wysmarowania formy

Przygotowanie

1. Do litrowego garnuszkawlej wodę,dodaj pokrojeone na kawałki masło,cukier,aromat,kakao,postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do zagotowania,kilka razy mieszając,po czym odstaw do ostygniecia.
2. Oddziel żółtka od białek dodaj do nich szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
3. Ustaw piekarnik na 180 stopni.Do miski wsyp mąkę z proszkiem,wlej żółtka,ostudzoną masę kakaową,dodaj pianę z ubitych białek,starannie wymieszaj łyżką.Można zostawić troszkę tej masy aby polać wierch ciasta.
4. Piec 45 min.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: