kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Flaki zapiekane

Składniki

1,5 – 2 kg flaków,kilka małych marchewek,pietruszka,seler,2 małe rzepy,pieprz drobno zmielony,sól,kawałek imbiru,kilka ziaren ziela angielskiego,20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę,
4 żółtka,bułka tarta,masło.
ciasto na dno i górę garnka oraz na zalepienie przykrywki: zrobić jak na pierogi

Przygotowanie

Dobrze oczyszczone flaki moczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin, zmieniając wodę co 2 godziny.
Wymoczone flaki włożyć do garnka, dodać kilka małych marchewek, pietruszkę, seler, rzepy i zalać zimną wodą. Garnek przykryć, oblepić ciastem pokrywę i wstawić do gorącego piekarnika na 5 godzin.
Garnek z flakami wystawić i ostudzić flaki, nie zdejmując pokrywy. Następnie flaki pokroić w cienkie paseczki, włożyć do garnka, dodać drobno zmielony pieprz i sól do smaku, kawałek imbiru, kilka ziaren ziela angielskiego, słoninę, 8 łyżek śmietany, 4 żółtka, tartą bułkę i wszystko razem wymieszać.
Na dno rondla położyć rozwałkowany płat ciasta, układać flaki, dodając kawałki (wiórki) masła, na wierzch położyć drugi płat ciasta, nakryć pokrywka i wstawić na godzinę do gorąćego piekarnika.
po upieczeniu wyłozyć na okrągły pólmisek.
Podawać z pieczywem.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: