kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Drożdżowa róża

Składniki

Ciasto

50 dag mąki

1/2 szkl cukru

4 jajka

10 dag drożdży

3/4 szkl mleka

20 dag masła lub margaryny

marmolada

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodać drożdże łyżkę cukru i łyżkę mąki wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Żółtka ubić z pozostałym cukrem dodać wyrośnięty zaczyn mąkę i miękkie masło wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na na prostokąt jak na roladę posmarować marmoladą i zwinąć, pokroić na równe kawałki ułożyć w tortownycy jak na zdięciu

i pozostawić chwilkę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto białkiem . Pieczemy ok 45min 180 C

Smacznego

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: