kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Fasolka na zime

Składniki

1,5 kg swiezej fasoli o podluznych stragach lub szparagowki
0,5 kg cebuli
1 duzy peczek natki
300 ml oliwy
300 g koncentratu pomidorowego
4 lyzki cukru
1 lyzka soli
1 lyzka pieprzu

Przygotowanie

Oczyszczone stragi fasoli kroimy w cienkie paseczki (w poprzeg lub ze skosa). Wieksza polowe oliwy wlewamy do rozgrzanego garnka, dodajemy fasolke i dusimy do zmiekczenia pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac aby sie nie przypalila. W tym czasie obieramy i kroimy w drobna kosteczke cebulke, ktora smazymy na zlocisty kolor w pozostalej oliwie. Zlocista cebulke dodajemy razem z posiekana natka do miekkiej fasolki. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy az zaczyna wyplywac oliwa na wierzch. Gorace przekladamy do sloiczkow (wychodzi okolo 6 sloiczkow sredniej wielkosci). Gore zalewamy lekko oliwa i zakrecamy. Wekujemy 30 minut.

Fasolka jest wspanialym dodatkiem na cieplo do obiadku lub na zimno do swiezego chlebka. Goraco polecam i zycze smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: