kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Babka mocno cytrynowa

Składniki

– 6 jajek

– 4 budynie cytrynowe

– 1. 5 szkl cukru ( dla mnie 1 jest wystarczająca )

– 2 łyżki mąki tortowej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 cytryna (sok + otarta skórka )

– 1 szkl oleju

– szczypta soli

Forma keksowa lub tradycyjna babkowa wytłuszczona i posypana bułką tartą lub kaszą manną (jasno napisałam ,Kuchacik ?🙂

Przygotowanie

Zródłem przepisu jest ciocia z Bydgoszczy u której zajadałam sie tym ciachem .

Jest zgoda na udostępnienie przepisu , dziekuje Janeczko !

Oddzielamy białka od żółtek , wsypujemy cukier do białek z odrobiną soli i miksujemy na puszystą , szytwna pianę .

Stopniowo dodajemy żółtka .

Następnie mąki z budyniami i proszkiem do pieczenia .

Na koniec powoli wlewamy olej , rozkrecając

Wylewamy do z góry upatrzonej formy i pieczemy w temp.180 C ok 40 min.

Dla pewności patyczkiem drewnianym sprawdzamy suchość ciasta !

Smacznego🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: