kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Murzynek wprost opływający czekoladą

Składniki

CIACHO:

5 jajek
1,5 szklanki cukru
3,5 szklanki + 3 łyżki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka wody z kranu
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek zapachowy, np. rumowy, albo migdałowy
3 łyżki kakao

POLEWA:

1 kostka margaryny Kasia, Maryna, lub inna dziewczyna, ale najlepiej masła ze wsi🙂 – 250g
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
ok. 3 łyżek wody
ok. 1,5 szklanki mleka w proszku granulowanego

Przygotowanie

Oto murzynek, który powstał w wyniku przeróbki klasycznych przepisów na zebrę i na blok czekoladowy!

Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom słodkiej czekolady. Najlepiej smakuje ciepły… mniam!

Przepis jest szalenie prosty.

W dużej misce zmiksować (lub utrzeć drewnianą łyżką) jajka z cukrem, a potem wrzucić całą mąkę z proszkiem, kakao, wlać olejek, wodę i olej (tak po prostu) i wymieszać dokładnie, lub zmiksować na gładko, uważając jednak, by kakao nie fruwało po całej kuchni

Wlać do dużej prostokątnej blaszki lub dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką. Piec około 40-60 minut w 180-200 stopniach, to zależy od piekarnika, ciacho ma pięknie wyrosnąć, a po wbiciu patyczka ma na nim nie być surowej masy, chociaż samo ciasto jest z natury pulchne i lekko wilgotne w środku, nie mylić z surowym.

Gdy ciacho się upiecze, do wysokiego garnka wrzucamy składniki polewy oprócz mleka w proszku i zagotowujemy, mieszając – aż zrobi się jednolita masa. Trwa to chwilę. Po zdjęciu z gazu dosypujemy mleko w proszku, mieszając. Jak zostaną grudki mleka, nic nie szkodzi.

W gorącym jeszcze murzynku wybijamy odwrotną stroną drewnianej łyżki głębokie dziurki na całej powierzchni ciasta. Mocno ciepłą polewę wlewamy do dziurek, a następnie oblewamy nią całą powierzchnię ciasta. Polewa częściowo zastygnie, tworząc apetyczne wypełnienie i otoczenie dla ciacha. Polewa nie powinna być zbyt gęsta, bo nie wleci do dziurek “aż do dna”.

Jeżeli murzynek ma naprawdę opływać czekoladą, należy podwoić ilość składników na polewę.

SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: