kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

gołąbki z wołowiną w sosie własnym

Składniki

-2 średnio-duże kapusty
farsz:
3 szklanki białego ryży
– 2 puszki wołowiny w sosie własnym
– 2 średnie cebule
-boczek (ilość wg. uznania)
-bulion wołowy z kostki
-liście laurowe, ziarenka pieprzu

Przygotowanie

przygotowanie kapusty:
z kapust powycinać głąby, następnie włożyć do garnka z posoloną wodą i gotować co jakiś czas odwracając kapuste aby cała była w wodzie gotowana i zdejmując z niej liście (ostrożnie aby ich nie porozrywać-mają być całe)
przygotowanie farszu:
do dużego garnka wsypać przepłukany wodą ryż, usmażoną w kosteczke cebule, podsmażony w kosteczkach boczek, pociętą w kosteczke wołowine(wraż z tłuszczykiem i galaretą) z puszki. wszystko zalać 6,5 szklankami bulionu wołowego z kostki (1szkl. ryżu=2 szkl. wody/bulionu). gotować razem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając do momentu ugotowania ryżu(w razie potrzeby podlewać bulionem). konsystencja mieszanki po ugotowaniu ma być gęsta,w czasie gotowania można doprawić pieprzem.

po ugotowaniu i przestygnięciu nakładać farsz na liście kapusty i zawinąć jak na gołąbki, układać dość ciasno w odpowiednio dużym i wyłożonym na dnie liściami kapusty garnku, zalać bulionem wołowym+2 liście laurowe+kilka ziarenek pieprzu, przykryć i gotować na małyn ogniu min.2 godz

podazać z sosem grzybowym, paprykowo-pomidorowym(np. z torebki, dobry firmy amino) lub odsmażone na patelni
smacznego !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: