kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Stefanka z mlekiem w proszku

Składniki

Ciasto (biszkopt):
6 jaj
20 dkg cukru
15 dkg mąki

Masa:
30 dkg cukru
15 dkg masła/margaryny
2 dkg kawy Inki
20 dkg mleka w proszku

Polewa:
4 łyżki cukru
1/3 kostki margaryny
1 kopiastą łyżkę kakao
1 łyżka wody

Przygotowanie

Ciasto – żółtka utrzeć z cukrem (dobrze rozetrzeć). Do masy żłótkowej dodać mąkę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodtać do żółtek i mąki. Piec przez ok. 1h w 200 st.

Masa – Cukier zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować do rozpuszczenia się cukru. Potem ucierać aż do zbielenia i ostygnięcia. Kawę Inkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody (odrobina).Margarynę utrzeć i dodać do niej lukier z cukru i kawę Inkę. Na koniec dodać mleko w proszku.

Polewa – Margarynę rozpuścić na malym ogniu, dodać cukier i chwilkę podgrzewać, po czym dodać pozostałe składniki. Odstawić na chwilę by ostygła i trochę stężała. Polać gotowe ciasto.

UWAGA – CIASTO PIORUŃSKO SŁODKIE :))
(by odsłodzić je trochę można zmniejszyć ilość cukru w masie do 20dkg – ja osobiście przed posmarowaniem ciasta masą nasączam je jeszcze sporą dawką ponczu z alkoholem – więc ciasta można się potem “napić ;))

Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: