kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sałatka “Płonący szpinak”

Składniki

8 szklanek posiekanego szpinaku
250 g bekonu
2 jaja na twardo pokrojone w plasterki,
1/4 szklanki selera poszatkowanego
2 łyżki siekanego szczypioru
1/2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1/4 łyżki cukru
1/3 szklanki octu
2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki brandy

Przygotowanie

Usmażyć bekon aż będzie chrupiący, odlać tłuszcz zachowując 1/2 szklanki. W dużym naczyniu do sałatek ułożyć szpinak, jaja, seler, szczypior, popieprzyć, posolić. W małym rondelku połączyć cukier, tłuszcz spod bekonu, ocet, sok cytrynowy. Podgrzać niemal do wrzenia, wymieszać z pokruszonym bekonem i połączyć ze szpinakiem. Zmieszać. Ogrzać brandy aż zacznie parować. Zapalić i szybko polać sałatkę…

Przepis ze strony szpinak.prv

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: