kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zebra wg Haliny

Składniki

Ciasto:
4 jajka
3 szkl mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl cukru
olejek cytrynowy
1 szkl oliwy
1 szkl oranżady białej
2 łyżki kakao
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Przygotowanie

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, na końcu dodając cukier i żółtka. Miksując dodać połowę mąki i proszek do pieczenia,wlać oliwę i oranżadę. Wsypać resztę mąki i dać zapach.Ciasto podzielić na 2 równe części.Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki- dobrze wymieszać. Na wysmarowaną blaszkę lać po 2 łyżki ciasta białego a następnie 2 łyżki ciemnego.Tak na przemian wlać całe ciasto na blaszkę.Piec w temp.170 st.C 45-50 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku rozpuścić margarynę dodając wodę,cukier i kakao- dobrze zmieszać aby była gładka.Polać polewą ciasto i zostawić do schłodzenia,następnie włożyć do lodówki aby polewa ładnie zastygła.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: