kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kotlety schabowe z cebulką przepis teściowej

Składniki

– mięso
– 2-3 średnie cebule w zależności od ilości mięsa
– jajko
– bułka tarta
– vegeta
– pieprz
– olej
– kilka płatków masła (niekoniecznie)

Przygotowanie

Mięso kroimy na kotlety, lekko ubijamy posypujemy pieprzem,
cebulkę drobno kroimy w kostkę, posypujemy obficie vegetą i miażdzymy widelcem żeby puściła soki.
Do cebulki dodajemy mięso (obtaczamy kotlety cebula) i odstawiamy na godzinę, pół do lodówki.
Tak przygotowane kotlety pokryte cebulką zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, jest to najtrudniejszy moment bo cebulka nie trzyma się specjalnie kotletów i większośc zostaje w jajku mimo to staram się zawsze żeby zebrać jej jak najwięcej pomaga duża ilośc bułki tartej.
Kotlety układam na rozgrzany olej (uwaga przy przewracaniu na drugą stronę poczatkującym panierka może trochę odchodzić wiem sama po sobie)
po przewróceniu na drugą stronę po 3 minutach zazwyczaj kładę na każdy kotlet po listku masła i przykrywam patelnię.

Życzę smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: