kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Składniki

podówjna pierś z kury,
sół,
pieprz,
ząbek czosnku, maggi,
papryka czerwona,
papryka czerwona i zielona w strąku dość dużym,
cebula mała,
pieczarki,
8ziemniaków,
jajko, mąka,
duża cebula,
olej do smażenia

Przygotowanie

ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, cebule – ta duza, obrać i zetrzec na tarce z małymi oczkami,
wbic jajo, popieprzyc posolić dodać 4 łyżki mąki (conajmniej) i wymieszać dokładnie -ciasto na placki ziemniaczane ma byc dość gęste.
Piers wyżyłować i pozbawić niejadalnych kawalków, pokroic w drobna kostkę i zalać oliwą , popieprzyć , popaprykować, pomaggować,wgnieść ząbek czosnku i zostawic w spokoju.
Papryki pokroic a wjaknadrobniejszą kostke, piepczarki obrac i pokroic w talarki, cebuklę jaknadrobniej posiekać.Pieczarki i cebule posolic i podsamżyć na patelni. Papryke w małej ilosci wody gotować, dodać pieczarki z cebulą i dusic. Mieso posmażyć z tym w czym się moczyło i dodać do papryki i pieczarek. Sos zagęścić łyżką mąki dokładnie rozmieszanej w niewielkiej ilosci sosu (żeby uniknąc grudek).
Placki upiec na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z sosem

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: