kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto biszkoptowe z musem bakaliowym

Składniki

CIASTO:
-4 jajka
-szklanka cukru pudru
-0,5 szklanki mąki tortowej
-budyń waniliowy
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-tłuszcz do wysmarowania formy
-tarta bułka do posypania formy
-cukier puder do posypania ciasta

MUS:
-2 szklanki musu jabłkowego
-filiżanka rodzynek
-filiżanka drobno posiekanych daktyli (w wersji bardziej ekonomicznej można je zastąpić orzechami)
-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

CIASTO:
Białka z cukrem pudrem ubić mikserem na bardzo sztywną pianę. Podczas ubijania dodać (po jednym) żółtka i cukier waniliowy. Gdy masa stanie się jednolita i puszysta, dodać, siejąc przez sito, obie mąki, budyń i proszek. Całość lekko wymieszać (podobno najlepiej użyć w tym celu drewnianej łyżki). Wylać do przygotowanej średniej wielkości tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 1600C przez pół godziny lub nieco dłużej. Wyjąć gdy wierzch pięknie się zarumieni, a boki zaczną lekko odstawać od brzegów formy. Po wychłodzeniu w formie wyjąć i przekroić na połowę.

MUS:
Wymieszać wszystkie składniki.
Mus nałożyć równomiernie na połowę ciasta. Przykryć drugą połową, lekko obciążyć. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Podawać w miarę szybko, bo ciasto nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Zresztą jest tak pyszne,że i tak nigdy nie udało mi się utrzymać go w domu dłużej niż jeden dzień🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: