kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

Składniki

300 g boćwiny -( burak liściowy),
500 g kapusty pekińskiej,
2 szt średnich buraków korzeniowych,
1 duża cebula,
1 łyżka masła,
125 – 150 ml śmietany,
1/2 gałązki zielonego lubczyku (magi),
sok z cytryny
sól
cukier,
2 ząbki czosnku,
ew. 150 g fasoli szparagowej.

Przygotowanie

Buraki umyć, oczyścić, opłukać .
Cebulę obrać, opłukać.
Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, umyć wraz z liśćmi boćwiny, magi i selerem naciowym.
Buraki i cebulę poszatkować na tarce do warzyw.
Warzywa liściaste drobno pokroić.
Zagotować 5 – 6 szklanki wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa, ugotować je do miękkości (ok. 12 – 15 minut).
Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny – do smaku, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek i śmietanę.
Przyprawić do smaku solą, cukrem i ew. sokiem z cytryny.
Podawać z oddzielnie ugotowaną fasolką lub ziemniakami z wody..
Wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajo ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki.
Podawać z osobno ugotowaną fasolką szparagową lub ziemniakami piure albo z wody.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: