kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Babka mięsno – kapuściana

Składniki

1 średnia główka kapusty

Farsz
mięsny:
70 dag mięsa mielonego, wieprzowego lub drobiowego
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz ziołowy lub prawdziwy
4 czubate łyżki bułki tartej

Farsz ryżowy:
1 torebka ryżu 125 g
kilka obgotowanych liści kapusty
3 średnie pomidory
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
1 cebula
1 marchewka
łyżka oleju
sól + pieprz ziołowy lub prawdziwy
1 łyżeczka vegety
masło do posmarowania,formy
bułka tarta do posypania

Przygotowanie

Wyciąć z kapusty głąb. Kapustę włożyć do garnka, obgotować (liście mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Mięso doprawić jak na kotlety mielone, dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę.
Ryż ugotować, dodać jajka, kaszę mannę. Cebulę podsmażyć razem z cienko pokrojoną marchewką, dodać do ryżu razem z ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę liśćmi kapusty (ja dałam 3 liście). Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Doprawić łyżeczką vegety i pieprzem.
Formę na babkę wysmarować masłem roślinnym, wysypać bułką tartą, wyłożyć ugotowanymi liśćmi kapusty i na to nałożyć farsz mięsny, a następnie farsz z ryżem. Wystającymi liśćmi nakryć farsz. Wierzch posmarować leciutko masłem roślinnym i piec w 180-200ºC około 70 min.
Z tej porcji wychodzą 2 babki.

Uwaga:
Można obydwa farsze zmieszać razem, ale mnie właśnie smakuje taka wersja jak w przepisie.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: