kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ośnieżony murzynek

Składniki

Ciasto:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyzki kakao
pół szklanki wody
2 szklanki mąki
5 jajek
1 łzyzka proszku do pieczenia

Masa 1:

6 czekolad mlecznych
200 ml smietany 18 %

Masa 2 :

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki zelatyny

paczka suszonych sliwek ,200 ml rumu lub innej wodki

Przygotowanie

Ciasto:
Margaryne, cukier, kakao zagotowac i zostawic do ostygniecia , nastepnie dodac make, żółtka, i proszek do pieczenia.Z białek ubic piane i delikatnie wymieszac z reszta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Po ostygnieciu przekroic na 2 placki.

Masa:
czekolade połamac ma kostki włozyc do garnka ,ten garnek włożyc do wiekszego napełnionego woda i rozpuscic aw kapieli wodnej.Kiedy czekolada sie rozpusci i lekko!! przestygnie połaczyc łyzka ze smietana.Dodac sliwki namoczone w rumie lub rodzynki.Gotowa masa przełozyc placki. Dac do loowki.

Masa2 :
Śmietane ubic mikserem , połaczyc z żelatyna rozpuszczona w 1/3 szklanki wody.Nałozyc na gore ciasta udekorowac.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: