kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sernik mozaika

Składniki

5 jaj

szklanka cukru

kostka masła

5 łyżeczek żelatyny

4 opakowania galaretki

2-3 serki waniliowe

biszkopty

ew. rodzynki, owoce z puszki, banany itp.

Przygotowanie

Trzy galaretki różnego koloru rozpuścić w 3/4 ilości wody, wylać na niezbyt głębokie naczynia i zostawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance wody.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło, dalej ucierać, następnie serki waniliowe, ubitą na sztywno pianę z białek i przestudzoną żelatynę.
Galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Można dodać garść wcześniej namoczonych rodzynek. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami (lekko nasączyć je mlekiem), a kiedy masa zacznie robić się gęsta wylać ją na biszkopty i wstawić do lodówki. Na koniec można wierzch przystroić owocami i zalać galaretką.
Smacznego.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: