kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sos pieczarkowy z natką pietruszki

Składniki

30 dag pieczarek
łyżeczka masła
pół kostki pieczeniowej
łyżka natki pietruszki
pieprz z młynka
2,3 łyżki mąki

Przygotowanie

1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cieniutkie plasterki.
2. Smażymy na miedziany kolor na maśle, na patelni teflonowej – aż odparuje woda i się troszkę “przypalą”.
3. Zalewamy 300- 350 ml wody
4. Dodajemy kostkę i pieprz.
5. W niewielkiej ilości wodu ok. 150 ml wody (najlepiej spieniaczem do kawy) rozprawiamy mąkę z wodą.
6. Do gotujących się pieczarek wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając ok. 3 min. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! Sosik jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju mięsami i ziemniakami.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: