kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa drobiowa ze śmietaną

Składniki

kurczak,
pęczek marchewki,
2 pory,
seler z liśćmi,
cebula,
szklanka śmietany,łyżka masła,
łyżka mąki,
natka,
gałka muszkatałowa,
sól,
pieprz

Przygotowanie

1. Kurczaka umyć, usunąć skórę i kości, podzielić na kawałki. Cebulę obrać, pokoić na ćwiartki, marchew obrać i umyć, por pokroić na talarki, seler przekroić na pół, liście odciąć (ja marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, bo w całości moi panowie nie jadają)

2. Mięso i warzywa włożyć do garnka, dodać połowę liści selera, zalać zimną wodą. Gotować 30 min na wolnym ogniu. Wyjąć cebulę i liście selera.

3. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilę smażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem. Wlać do zupy. Zagotować. Dodać smietanę. Doprawić do smaku solą, pieporzem, gałką muszkatałową.

4. Natkę umyć i azem z pozostałymi liśćmi selera drobno posiekać. Dodać do zupy.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: