kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Fale Dunaju z wiśniami od Arribeth

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki,
25 dag masła,
25 dag cukru,
6 jajek,
słoik wiśni z kompotu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.

Krem:
25 dag masła,
1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka,
1 szklanka mleka,
10 dag cukru,
1/2 szklanki soku z wiśni.

Polewa:
po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej,
10 dag masła.

Przygotowanie

Ciasto:
Masło utrzyj, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i całe jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem. Do połowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do formy o średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta, na wierzchu ułóż osączone wiśnie.Piecz 45 minut w 180 C.

Krem:
Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z sokiem wiśniowym i resztą cukru, wlej zawiesinę, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli zimnym budyniem.

Krem rozsmaruj na ostudzonym cieście, polej polewą powstałą przez rozpuszczenie składników i wstaw do lodówki.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: