kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Szarlotka jedyna w swoim rodzaju

Składniki

Ciasto:
4żółtka
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżka śmietany (lub oleju)

Część zasadnicza:

Jabłka kwaskowate (najlepiej antonówki albo szare renety) – tyle, żeby po uduszeniu wyszło z tego około półtora litra, czyli chyba potrzeba około dwóch kilo
Cynamon do smaku

Pianka:

4 białka
1 szklanka cukru
1 kisiel (np. wiśniowy)

Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym posiekać z margaryną, dodać żółtka oraz śmietanę, dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na około pół godziny.
W tym czasie obrać, utrzeć i udusić jabłka z cynamonem – jeżeli puszczą zbyt dużo soku, to najlepiej je przecedzić na sicie – inaczej ciasto wyjdzie paćkowate.
Przygotować blaszkę – wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać bułką tartą. Blaszka powinna być dość duża.
Ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i kiślem.
Jedną część schłodzonego ciasta zetrzeć na grubej tarce na blaszkę, na to nałożyć jabłka, następnie pianę i na końcu potarkować pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 40-45 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze, jeśli nie będziemy słodzić masy jabłkowej – wystarczająco słodka i kontrastowa jest pianka.
Jeśli jabłka mają nawet po odcedzeniu zbyt dużo soku – można pierwszą warstwę ciasta posypać kaszą manną, i dopiero na to rozprowadzić masę jabłkową
Jeżeli ktoś ma w swoich zapasach domowy przecier jabłkowy – to też świetnie się nadaje

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: