kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Wołowina po burgundzku

Składniki

80 dag wołowiny bez kości
10 dag boczku wędzonego
2 łyżki mąki
10 dag pieczarek
500 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju
5 dag marchwi
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
sól, liść laurowy, pieprz ziarnisty
pieprz mielony
tymianek

Przygotowanie

Cebulę i marchew pokroić w kostkę. Dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek, kilka ziaren pieprzu i tymianek.
Włożyć pokrojone w dużą kostkę mięso, zalać winem.
Odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć, marynatę zachować.
Podsmażyć mięso przez 2-3 minuty z warzywami z marynaty i koncentratem pomidorowym. Posypać 2 łyżkami mąki.
Dokładnie wymieszać i zalać marynatą.
Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Mięso dusić ok. 3 godzin na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie wołowinę wyjąć.
Sos przecedzić.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, boczek w kostkę.
Podsmażyć na oleju.
Dodać do sosu razem z mięsem. Gotowšć 7 minut.
Doprawić solą i pieprzem.

Jeśli marynaty jest za mało, żeby przyżądzić z niej odpowiednią ilość sosu można dolać wodę lub wino czerwone wytrawne.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: