kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Orzechowiec z serem i kajmakiem

Składniki

Ciasto orzechowe:
8 jaj
3/4 szkl. cukru
1 szkl. orzechów mielonych
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku

Masa serowa:
15 dag margaryny
60 dag sera
5 jaj
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemn. lub budyniu

Krem:
3 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe na 3/4
margaryna

Wierzch:
kajmak w puszce(ewentualnie polewa)
orzechy do posypania

Przygotowanie

Ciasto orzechowe:
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, wszystko ubić mikserem, na koniec dodać mąkę z proszkiem, orzechy.Wymieszać delikatnie łyżką.
Rozprowadzić na 2 blaszki.Upiec.
Placki nasączyć ponczem!

Masa serowa:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, budyń i na koniec pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.Upiec.

Krem:
Wlać do garnka 2 i 1/2 szkl. mleka w 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie wlać na gotujące się mleko. Jak budyń ostygnie zmiksować z margaryną.
(KREM jest bez dodatku cukru, gdy ciasto smarujemy kajmakiem, zaś gdy polewą można dodać do gotującego się mleka 4 łyżki cukru).

Blaszkę pod sernik wyłożyć papierem do pieczenia.Najlepiej ser wyłożyć z papierem na ciasto orzech. posmarowane kremem (do góry nogami) i dopiero wtedy odkleić papier.
Nie smarować kremu po samym wierzchu ciasta jak jest na obrazku, gdy będzie kajmak!

ciasto – krem – ser – krem – ciasto – kajmak (posypany orzechami).

SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: