kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Biszkopt orzechowy Kasi

Składniki

8 jajek
1 szklanka cukru
30 dkg orzechów włoskich mielonych
7 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA Czekoladowa:
1 margaryna "Kasia"
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
1/2 szklanki cukru
Margarynę utrzeć, jajka ubijać z cukrem do białości. Ubite jajka dodawać strumyczkiem, bardzo powoli i ostrożnie do margaryny cały czas ucierać (tylko w jedną stronę), na koniec rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodawać do masy. Można dodać odrobinę alkoholu.

Przygotowanie

Biała ubijać, gdy zacznie powstawać piana dodawać cukier i dalej ubijac aż do rozpuszczenia cukru, potem dodawać po jednym żółtku i ubijać jeszcze chwilę. Orzechy połączyć z bułką i proszkiem do pieczenia. Do piany dodawać orzechy, najpierw po łyżce, potem można dodać większą ilość orzechów, cały czas delikatnie mieszać, łyżką. Biszkopt orzechowy wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
Biszkopt przekroić na pół przełożyć masą czekoladową ( ja posypuję masę rodzynkami i orzechami, oczywiście rodzynki namoczone wcześniej w gorącej wodzie, a orzechy pokrojone)przykryć drugą częścią ciasta. Polać polewą.

Na zdjęciu jest orzechowiec, ale tym razem przełożyłam go masą kawową. Pycha!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: