kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zapiekana truskawkowo-bananowa

Składniki

2 torebki ryżu (2x100g)
70 dag truskawek
3 średnie dojrzałe banany
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Ryż w torebkach ugotować w wodzie z 1 płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru tak, aby był średnio miękki. Po ugotowaniu wysypać go na duży talerz do przestudzenia. Truskawki umyć, obrać szypułki i pokroić w plastry lub ćwiartki. Dojrzałe banany również obrać i pokroić w plastry.

Cześć przestudzonego, ale nie zimnego ryżu wysypać do żaroodpornego i wysmarowanego masłem naczynia, na to kolejno aż do wyczerpania składników układać warstwę owoców, warstwę ryżu i kolejną warstwę owoców.

Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilowym, wylać na wierzch przygotowanej zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać okolo 1 godziny, aż truskawki puszczą sok i całość nabierze ładnego truskawkowego koloru.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: