kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Masa do piernika z kartki mojej Babci

Składniki

“Najprzedniejsza masa do nadziewania piernika”

dobre pól kilo śliwek suszonych nie przydymionych
niecała ćwiartka dobrego rumu
garść łuskanych pistacyj
10 deko migdałów
kawałek cynamonu
goździki

Przygotowanie

Śliwki namoczyć w rumie i zostawić na 1 godzinę przykryte .Po tem czasie dodać migdały, pistacyje, utłuczone i przesiane gożdziki i cynamon.
Wszystko dobrze wysiekać na miazgę, dać do dojnicy i ucierać jeszcze kwadrans wałkiem. Nałożyć grubo na piernik.
Z wierzchu przykryć drugim wytaczanym piernikiem.Przycisnąć razem dobrze grubą deską
W ten sposób dobrze podług przepisu zrobione pierniki są wyborne.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: