kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Karp po polsku

Składniki

karp o wadze ok. 1,5 kg- włoszczyzna bez kapusty- 2 cebule- kostka bulionowa /warzywna /- 2 jajka ugotowane na twardo- 10 dkg masła- zielona pietruszka- sól, pieprz. – liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

Rybe sprawiamy, filetujemy, solimy,pieprzymy, okładamy cebulą, odstawiamy do lodówki.Marchew, pietruszke i seler kroimy w słupki, cebulę i pot w krążki, podsmażamy chwilę na oleju, zalewamy rosołkiem z kostki i gotujemy, po ok 10 min, wkładamy rybę / razem z cebulą przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 20 min.W międzyczasie rozpuszczamy w garnuszku masło, siekamy jajka i zielona pietruszkę,Rybę wyjmujemy na ogrzany płaski półmisek, układamy pośrodku, naokoło układamy jarzynki z wywaru, polewamy to wszystko rostopionym masełkiem, posypujemy jajkiem i zieloną pietruszką. Podajemy od razu.Rybę po polsku mozna zrobić równiez z innych ryb, ale mnie najbardziej smakuje karp, bo jest taki słodkawy i super smakuje ugotowany i polany masełkiem. Jeszcze dodam, że wywar w którym gotuja sie ryby powinien być dosyć słony i pikantny, wtedy ryba przejdzie dostatecznie tym smakiem. Polecam

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: