kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Łatwe ciasto jogurtowe

Składniki

– 200 g jogurtu naturalnego,
– 510 g (3 szkl.) mąki pszennej,
– 250 g cukru,
– 3 jajka,
– 1 szkl. (ok. 250 ml) oleju słonecznikowego,
– łyżka cukru waniliowego,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– masło do posmarowania formy

Na wierzch:
– cukier puder,
– śmietana 18% wymieszana z 3 łyżkami soku z cytryny, skórką otartą z połówki cytryny oraz łyżeczką cukru pudru,
– dżem borówkowy

Przygotowanie

Zniewalająco proste ciasto, które uda się każdemu. Kluczem do uzyskania wilgotnego, puszystego środka i chrupiącego wierzchu jest…niedbałość i ekspresowość w przygotowaniach. Tu każdy leniuch poczuje się jak w raju…

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem. Dodajemy jajka, jogurt, olej, sok z cytryny. Wszystko dość dokładnie mieszamy (nie można ubijać, mocno miksować czy ucierać). Formę (ok. 30 cm na 20 cm) smarujemy masłem i wylewamy ciastem. Wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy cytrynowym lukrem-nie-lukrem, a na sam wierzch kładziemy ulubiony dżem (np. borówkowy). Zielona herbata dodatkowo wydobędzie pełnię smaku.

Smacznego!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: