kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

rogaliki z powidłami

Składniki

500 g. mąki
250 g. margaryny Palma
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. drożdży
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
powidła śliwkowe
cukier puder

Przygotowanie

Drożdże rozpuscic w zimnym mleku. z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru wniliowego i soli wyrobic ciasto.
gotowe ciasto owinąć w sciereczke i wlozyc do lodowki na 2-3 godz. Podzielic na 2 częsci. Rozwałkowac ciasto na 4 mm w ksztalcie koła, podzielic na 14 czesci w ksztalcie trojkata,nałozyc powidła po srodku wzdluz ciasta, formowac rogaliki. Piec w temp. 160° przez 20 min.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: