kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

kruche ciasto z jagodami

Składniki

CIASTO:

– 3 szkl. mąki;

– 4 żółtka;

– 1 paczka margaryny;

– 2 op. podwójnego cukru waniliowego;

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

– tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

[Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej]

NADZIENIE:

– 50 dag jagód lub borówek amerykańskich;

– 2 łyżki cukru;

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

DODATKOWO:

– 200 ml śmietany 30% lub 36%;

– 2 op. podwójnego cukru waniliowego;

– cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem (nie dotykać rękami) na bardzo drobne kawałki. Dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ja robię ciasto dzień lub dwa wcześniej).

Śmietanę i naczynie, w którym będzie ubijana, silnie schłodzić (również wkładam do lodówki dzień wcześniej).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 – 200C.

Ciasto podzielić na trzy części, 1/3 – schować do lodówki. Formę do tarty (lub tortownicę o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylepić pozostałym zimnym ciastem, formując rant. Podpiec ok. 10 – 15 minut (nie przesadzić).
Na podpieczony spód wysypać jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyrównać, na owoce równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto. Upiec na złoty kolor.

Zimną śmietanę ubijać na średnich obrotach miksera do momentu, kiedy mieszadła zostawiają wyraźny ślad. Pod koniec ubijania dodać cukry waniliowe. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem zimnej bitej śmietany.

SMACZNEGO!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: