kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Po Prostu Zapiekanka. Ryż i Jabłka. Od k_leo

Składniki

RYŻ:
1,5 szklanki ryżu
1-2 jajka
1-2 łyżki masła roślinnego
kilka łyżek cukru

JABŁKA:
10 średniej wielkości jabłek (niekoniecznie Antonówki, mogą być również słodkie)
cynamon
kilka łyżek cukru

POLEWKA:
śmietana 18%
cukier

Przygotowanie

1. RYŻ:
– ugotować z niewielką ilością masła i szczyptą soli
– do wciąż ciepłego ryżu dodać: cukier, masło i jajka – DO SMAKU, jednak zdecydowanie ryż powinien być troszkę za słodki

2. JABŁKA:
– obrać ze skórek
– zetrzeć na tarce
– odsączyć z soku
– dodać cukier i cynamon – DO SMAKU, jednak zdecydowanie jabłka powinny być troszkę za słodkie

3. ZAPIEKANKA:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami naprzemian ryż i jabłka; zaczynać od ryżu, kończyć na jabłkach.

4. PIEKARNIK:
Podgrzać do 210 st. C., wstawić zapiekankę i piec ok 30-40 minut.

5. ŚMIETANA:
Wymieszać śmietanę z cukrem i wstawić do lodówki.

6. Zapiekankę podawać na ciepło polaną schłodzoną śmietaną.

W S Z Y S T K I E G O N A J S M A C Z N I E J S Z E G O !! !! !!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: