kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

pyszne lekkie ciasto o ulubionym smaku

Składniki

Biszkopt ;

* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4szklanki mąki
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa ;

1,5 dużego kubka jogurtu naturalnego
2 śnieżki
2 galaretki ( smak uzależniony od owoców jakie użyjemy )

Wierzch ;
do wyboru -truskawki ,maliny ,wiśnie ,brzoskwinie z puszki
2 galaretki o smaku wybranych owoców (rozpuszczone w 2 szklankach wody )

Przygotowanie

Bizkopt

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli .Do piany dodać cukier jeszcze chwilę ubijać, olej wymieszać z żółtkami , makę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia.Do białek dodawać na przemian żółtka i mąkę delikatnie mieszając łyżką .
Ciasto przelać do tortownicy (26cm) wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą i włożyć do piekarnika. Piec ok 40 min w temp 180 stopni .

Masa

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody odstawić do ostudzenia .
Śnieżkę ubić ze schłodzonym jogurtem ,dodać lekko tężejącą galaretkę ,jeszcze chwilę ubijać .
Masę przełożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i odstawić do lodówki aż masa stężeje .Następnie na wierzchu ułożyć wybrane owoce i na nie wylać tężejącą galaretkę

Ciasto znika w mgnieniu oka😉 nie mam zdjęcia tego ciasta ale na podstawie tego przepisu zrobiłam tort tylko bez galaretki na wierzchu i na razie zamieszczę zdjęcie tego tortu .

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: