kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Piernik z kakao oblany lukrem

Składniki

50 dag mąki pszennej,
50 dag miodu płynnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
20 dag masła,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
3 łyżki kakao,
bułka tarta.

Lukier;
– białka , – pozostałe z innej potrawy..
– cukier puder,
– sok z cytryny

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników.
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować masło na puszystą masę. dodać miód, żółtka, kakao, miksować dodając mąkę.
białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy. piec 50 minut w 180 stopniach C.
Ostudzony piernik posmarować warstwą lukru i zostawić do zastygnięcia.

Na lukier ucierać białka z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa.

W moich przepisach znajdują się lukry – zbiorczo..lub utrzeć ten podany przy przepisie dobierając ilość wagową po trochu dodając składniki czyli tzw “na oko” do uzyskania pożądanej konsystencji

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: