kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ryż z soczewicą i warzywami

Składniki

1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
papryka zielona
3/4 szklanki soczewicy zielonej
mała cebula
3 łyżki oliwy
łyżeczka mielonego imbiru
sól

Przygotowanie

Na patelni, na łyżce oliwy smażymy ryż aż bedzie złoty. Następnie zalewamy go 2 szkalnkami wody i gotujemy z odrobiną soli aż wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na łyżce oliwy posypując połową łyżeczki imbiru. Dolewamy kolejna łyżkę tłuszczu i dokładamy pokrojona w paseczki paprykę. Smażymy wszystko aż papryka będzie miękka.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie a nastepnie po odsączeniu dołączamy do podsmażonej papryki. Wszystko mieszamy i smażymy chwilkę żeby sie przegryzło a nastepnie łączymy z ryżem i posypujemy resztą imbiru. Po chwili smażenia potrawa jest gotowa!!!
Ładnie sie prezentuje na białym talerzu otoczona plasterkami pomidora🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: