kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sernik z węgierkami

Składniki

Ciasto kruche:
3 szkl mąki tortowej
5 żółtek ( białka odłożyć )
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Pianka:
5 białek
1 szkl cukru ( do białek )

Ser:
1/2 kg sera białego półtłustego
1 jajo
1/2 kostki margaryny (roztopiona)
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy – proszek
rodzynki wg uznania

Owoce:
ok. 0,6 kg śliwki ( najlepsze są węgierki )

Przygotowanie

Sernik na wiele sposobów, to jest to co lubię!
Ta wersja ogólnie znana jako wersja z brzoskwiniami z puszki powstała całkiem przypadkowo. W okresie jesiennym z braku brzoskwiń postanowiłam wykorzystać śliwki. Szczerze polecam!😉

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki.

Ser przecisnąć lub zmielić i dodać wymienione składniki. ( czasem używam blendera )

Ubić pianę z białek i dodać cukier.

Blachę wysmarować tłuszczem.
Następnie wyłożyć na blachę:
– 3/4 ciasta
– masę serową
– śliwki ( nadmiar śliwek zjeść😉 )
– wyłożyć ubitą pianę z białek z cukrem
– zetrzeć na tarce pozostałą 1/4 część ciasta

Piec: dół 180 st. 10 minut, następnie góra/dół 35 minut

Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: