kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Biszkop z kajmakiem

Składniki

Ciasto:

6 jajek (najlepiej wiejskie)
6 łyżek dobrej jakości mąki pszennej
6 łyżek cukru

Masa:

1 puszka skondensowanego mleka – słodzonego
1 kostka masła

Polewa:

1/2 kostki margaryny
3 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
kakao

Dodatkowo:

herbatniki “bebetki” 16 szt
rum 2 kieliszki

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki wyciągnąć i odstawić w jednym miejscu na godzinę przed pieczeniem, aby uzyskały jednakową temperaturę.

Jaja i cukier ubijać w gorącej kąpieli, aż znacznie powiększą swoją objętość. Przy ubijaniu jaj najistotniejszą sprawą jest napowietrzenie ciasta.

Przesianą mąkę dodawać małymi porcjami do ubitych jaj, energicznie mieszając, by jak najmniej wydostało się z ciasta powietrza.

Ciasto przelać na posmarowaną i wysypaną blachę. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 – 200o C.

Masa:

Najłatwiej zrobić ją gotując mleko z cukrem w proporcji 1:1 (często z dodatkiem kawy, czekolady, kakao) aż zgęstnieje.

Drugim, a wymagającym mniej uwagi sposobem, jest gotowanie puszki z mlekiem skondensowanym słodzonym. Przy gotowaniu należy zalać puszkę wodą w garnku i gotować 3 godziny. Puszka musi cały czas być zalana wodą (w przeciwnym razie, mleko się nierówno zetnie. Następnie puszkę z mlekiem wystudzić. Można też kupić gotowane mleko skondensowane – jak wygodniej. Masło utrzeć na jednolitą masę wraz z ugotowanym mlekiem.

Polewa:

Margarynę, cukier, wodę, kakao gotować w rondlu przez 1 minutę – wystudzić

Utarą masę przełożyć na wystudzony biszkopt.

Rum wymieszać z 1 kieliszkiem wystudzonej, przegotowanej wody – moczyć w nim herbatniki i od razu układać na masie.

Herbatniki ozdobić polewą wykonując dowolne wzorki.

To moje ulubione ciasto.

Smacznego

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: