kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

deser owocowy – 2 wersje

Składniki

2 galaretki rozpuszczone w 3/4 zalecanej ilości wody (opcja)
owoce rózne zaleznie od sezonu np.:

tryskawki, jagody, maliny, jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie /także z puszki/, wisnie ze słoika, rodzynki…

Przygotowanie

wersja I /bez galaretki/ SAŁATKA:

Owoce /im wieksza różnorodność tym lepiej/, pokroić w kostkę. W wersji bez galaretki mozna dodac kiwi i ananasa. Można dodać troszkę cukru do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Odstwaić na ok 15 min do lodówki. Podać w pucharkach

wersja II:
Owoce pokroić tak jak na sałatke. UWAGA: nie dodawać owoców kiwi i ananasa bo galaretka nie stężeje. Owoce zalać płynną, ale już zimną galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Można podawać z bitą śmietaną. Deser można przygotować w jednej dużej misce albo odrazu w małych pucharkach, zalewając porcje owoców galarektą.

SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: