kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Udziec z indyka

Składniki

1 udziec indyka (większy)
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego (raczej tłustego)
ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
curry
masło (do wysmarowanie formy i indyka)

Przygotowanie

Z udźca wyluzować kości i wszystkie "białości". Natrzeć solą i pieprzem, zostawić na kilka godzin w lodówce. Mięso mielone przyprawić solą. pieprzami, dodać ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki udziec i wypełnić mięsem mielonym – tam gdzie była kość. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w formie, wysmarowanej masłem. Z wierzchu tez posmarować masłem. Piec pod przykryciem ok 1,5 godziny – podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie dla zrumienienia. Podawać z żurawiną.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: